Author Archives: nenko

Заместник-председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева се срещна с дарителката Анка Хекимова- Колакова, потомка на бежанци от Егейска Македония, която предостави на Националния военноисторически музей знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Ценната реликва е съхранявана в семейството й в продължение на 111 години. Вчера тя бе показана официално в Народното събрание и връчена на председателя на парламента Цецка Цачева. От името на парламентарната група Караянчева благодари на г-жа Колакова за родолюбивия жест да дари светинята в националната историческа съкровищница и тя да стане достояние на широката общественост. Знамето е шито през 1903 г от учителката Мария Капитанчева по нареждане на легендарния войвода Апостол Терзиев. Стотици четници са се клели пред него, участвало е в десетки сражения и е спасено от свещеника Димитър Джутев. В музея то ще стои редом със знамената от борбите за национално освобождение от всички краища на България, а копие…

Read more

За първи път направихме уникални аероснимки на Перперикон, обяви ръководителят на археологическите разкопки в скалния град проф. Николай Овчаров. Фотосите са заснети с помощта на дрон – безпилотен хеликоптер. „При скандалите около липсата на пари за разкопки тази година, някой си позволи да нарече Перперикон „малко и незначително антично и средновековно градче”. По тази причина малко преди приключването на разкопките аз поръчах да бъдат направени въздушни снимки”, поясни проф. Овчаров. Според него аерофотосите на археологическия обект дават престава за мащабите му и ще развълнуват и най-предубеден човек. На фотографиите ясно се вижда наситената гъсто със сгради крепост в най-високата част на хълма – Акропола, която е естествен център на целия скален град. Непосредствено под нея от юг е грандиозният Дворец-светилище. До него води изсеченият в масива скален проход – Свещения път, където са концентрирани най-важните представителни помещения, сред които прочутата открита към небето зала с Олтара на Дионис, посочи археологът.

Бившият началник на Държавно горско стопанство Момчилград Айхан Мюмюн се покри със служебния пистолет „Макаров“ и друга техника. Договорът на доскорошния шеф е прекратен от 25 ноември, но вече 3 дни той не се е явил, за да предаде служебната техника. Новият шеф на горското в Момчилград Светла Тенева безуспешно се опитвала да се свърже с предшественика си. Проверка установила, че на Айхан Мюмюн се водят пистолет с 8 бойни патрона, служебен телефон, преносим компютър, принтер, скенер, фотоапарат и резачка за дърво. Освен това бившият горски шеф взел 1828,70 лева с ордери от касата на предприятието. „За случая съм уведомила полицията Южно централно държавно предприятие-Смолян и се надявам се да ми окажат съдействие“, заяви Светла Тенева.

Част от заловения алкохол

Трима българи, на възраст 30, 25 и 18, са били арестувани при ГКПП „Маказа-Нифея“ от полицията на гръцкия град Комотини  за нарушаване на тамошния закони за акцизите. При влизане в Гърция нашенците били спрени за проверка, при която в автомобилът им били открити 58 бутилки с алкохол и две пластмасови туби с 16 литра бензин. Българите не са успели да представят документи, че са платили такси на гръцката държава за вноса на акцизните стоки. Алкохолът и горивото са иззети, а срещу нарушителите се води разследване. Междувременно гръцки гражданин от арменски произход беше осъден условно на 3 месеца затвор с 3 години изпитателен срок за трафик на нелегален алкохол през ГКПП „Маказа-Нифея“.  Присъдата беше произнесена от районният съд в Момчилград. Роденият в град Ереван, Армения А. С. М., който сега живее в Ксанти, бил хванат на 17 февруари 2014 година от граничните полицаи на излизане от България с автомобил „Ситроен Пикасо“…

Read more

Илия Илиев

Министерски съвет утвърди кандидатурата на Илия Илиев за областен управител на област Кърджали на свое заседание днес, съобщи сайтът на вестник „Арда нюз”, който  първи писа, че общинският лидер на ГЕРБ в града край Арда и председател на групата общински съветници в местния парламент Илия Илиев ще бъде новият губернарот. До дни той ще встъпи в длъжност. Все още няма пълна яснота около екипа на кърджалийския областен управител.

5/286