Хасан Азис и ръководителят на ансамбълът Васил Василев

Хасан Азис проздрави Танцовия ансамбъл на Кърджали за блестящото му представяне в Корея

Хасан Азис и ръководителят на ансамбълът Васил Василев
Хасан Азис и ръководителят на ансамбълът Васил Василев

Ръководителят на танцовия ансамбъл към Дома на културата Васил Василев получи поздравления от кмета на Кърджали Хасан Азис за блестящото представяне на самодейците на „Cheonan World Dance Festival 2014” в Южна Корея. Благодарение на добрата хореография, ритмичност и пластика кърджалийци се класираха на престижното трето място. Международният фолклорен танцов конкурс събра в южнокорейския град Чеонан участници от 21 държави. Нашенци мериха сили и талант със самодейци и професионалисти от Мексико, Индонезия, Русия, Индия, Гърция, Латвия.
Васил Василев и кметът Хасан Азис разказаха за трудностите, свързани с подготовката за участие на ансамбъла в културния форум. От думите им стана ясно, че представянето на кърджалийските танцьори е станало възможно с финансовата подкрепа на кметовете на общините Кърджали, Крумовград, Джебел и Момчилград. Изявата са спонсорирали и 27 фирми от областта.

Кърджалийските танцьори обрали овациите и на стрийт парада в Корея.
Кърджалийските танцьори обрали овациите и на стрийт парада в Корея.

„Участието на кърджалийския танцов ансамбъл в подобна мащабна проява е похвално. Престижна е и завоюваната награда, която е повод, ние кърджалийци да се гордеем”, заяви Хасан Азис. Според него призът има стойност, както за региона така и за страната. „Явно, ние от България имаме нужда да се доказваме навън, за да почувстваме колко сме добри”, допълни кметът. Той беше категоричен, че подобни изяви показват нивото на родната душевност и култура и в същото време правят народното творчество разбираемо за другите.
„Кърджали се нуждае от такива моменти на гордост, а ние и самодейците ни от подобна оценка, която да ни вдигне самочувствието”, каза още Хасан Азис. Той благодари на Васил Василев за добре свършената работа.
Васил Василев разказа за преживяванията на ансамбъла в азиатската държава. Той посочи, че публиката е аплодирала дълго 10-минутния шопски танц, с който кърджалийският танцов състав е класиран на престижното трето място. Хореографията на танца е дело на покойния Кирил Дженев от ансамбъл „Тракия”. Кърджалийските самодейци са участвали и в стрийт парад, където също са пожънали успех. Южнокорейците били впечатлени от българските ритми. Някои дори изявили желание да научат първи стъпки от нашето народно творчество.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *