Дете от Долно къпиново настанено в пловдивска болница след натравяне с гъби

gabaНови двама пациенти, натровени с гъби, са приети в Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, съобщи проф. д-р Янко Илиев, началник на клиниката. През нощта в лечебното заведение са били приведени жена и дете от Кърджали. Детето е с по-тежка интоксикация, а майката – с по-лека засега, уточни проф. Илиев.

Шефът на Центъра за спешна помощ в Кърджали д-р Атанас Митков уточни, че пострадалото дете е от село Долно къпиново. Сигналът е получен надвечер и детето първоначално е транспортирано с линейка до Кърджалийската болница, след което е било прехвърлено в Пловдив.

„Натравянията с гъби са нещо обичайно в този сезон, защото масово се събират диворастящи гъби“, каза д-р Митков. Тази  есен реколтата от рисковите растения е особено богата заради честите превалявания, които се редуват с топли и слънчеви дни. Опитни гъбари твърдят, че не помнят подобен богат урожай по горите в Родопите.

„Проблемът е, че симптомите на отравяне се появяват повече от 48 часа след консумацията, когато на организма са нанесени сериозни поражения“, поясни д-р Митков. Според него диворастящите растящите гъби не трябва да се консумират дори и да ги познаваме.

I am a software engineer with 3 years of experience on working with an amazing CMS software called WordPress.
Авторски публикации 286

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре