Изследват 85 души за хронични болести

lekarИзследователски екип към дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ започна проучване сред жители на област Кърджали по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2014-2020). Проучването включва 85 лица на възраст от 1 до 65+ години, избрани на случаен принцип и разпределени по възрастови групи. Всички ще бъдат анкетирани чрез въпросници за основните рискови фактори тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност и нездравословно хранене. Ще бъдат направени измервания на ръст и тегло, а на възрастовите групи над 10 години ще бъде измерено и артериалното кръвно налягане.

Информацията, която екипите по места събират чрез това национално проучване е поверителна. Данните за всеки участник, получени по време на проучването, ще се съхраняват под номер, без да е известно името му.

Проучването е организирано от Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи, съвместно с Регионалните здравни инспекции по места. Провежда се в цялата страна и ще приключи на 15 декември 2014 г. Целта е да бъде събрана надеждна информация за разпространението на основните рискови фактори за здравето, които са причина за развитие на хроничните незаразни болести – заболявания на сърдечно-съдовата система, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет и др.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *