Николай Овчаров

Приключиха разкопките на Перперикон

Николай Овчаров
Николай Овчаров

Най-мащабното средновековно градоустройство в Родопите е разкрита при приключилите археологически разкопки на Перперикон, обяви ръководителят им Николай Овчаров по време на заключителната пресконференция. На нея присъства и кмета на Кърджали Хасан Азис. Овчаров и екипът му са се натъкнали на над 10 сгради, едната от които вероятно е обществена, ако се съди по внушителните й размери от 200 кв. метра. Постройките в Акропола на Перперикон са разположени върху скални тераси и наподобяват тези на Мачу Пикчу. Строежите са от различни периоди – от 4 до 14 век и са първообраза на типичната родопска архитектура.

Част от находките от Перперикон
Част от находките от Перперикон

„Първите етажи на сградите са изградени от камък, а горните вероятно са били дървена конструкция, обмазана с глина“, смята Николай Овчаров. Според него струпването на постройките на едно място и намерените следи от строителни работи подсказват, че археолозите са близо до голяма епископска църква. При разкопките са намерени и много антични и средновековни предмети, сред които монети, фибули, апликации,бронзови кръстове и мерилка за благородни метали.
„Експедицията на Перперикон завършва в края на тази седмица“, обяви Николай Овчаров. Заради забавеното финансиране на разкопките се е наложило да се работи в много тежки условия – при ниски температури и дъждове. Овчаров посочи и виновниците за това – бившите министри от кабинета Орешарски Петър Стоянович и Петър Чобанов.
„Разиграваха ни като маймуни. Пропиляхме половината лято в очакване на средства“, отсече Николай Овчаров.

Перперикон е фактор за развитието на Кърджали, заяви кметът Хасан Азис
Перперикон е фактор за развитието на Кърджали, заяви кметът Хасан Азис

„Перперикон е фактор за развитието на Кърджали. Той е стълб, около който се развива туризма в региона“, отбеляза Хасан Азис. Той допълни, че община Кърджали е активен участник в развитието на археологическия комплеск. Като пример за това кметът посочи успешния проект, реализиран на Перперикон.
„Готови сме да реализираме още 2 проекта“, подчерта Хасан Азис. Първият е за 1,2 милиона лева и е за реставрация и консервация на Североизточната час на комплекса, както и за пълно 3-D заснемане. Финансирането трябва да дойде от Норвежкия фонд, а одобряването на проекта трябва да стане до края на годината.
„Вторият проект е за изпълнението на посетителски център и е по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, каза кметът.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *