Вземат мерки срещу болестта Син език

Областната епизоотична комисия на заседание днес в Областна администрация – Кърджали реши да бъдат предприети спешни мерки за предотвратяване на възникване на заболяването Син език по преживните животни на територията на област Кърджали. Огнище на болестта е констатирано в с. Мандрица, община Ивайловград, а всички общини на територията на област Кърджали попадат в наблюдавана зона с радиус 150км около огнището на болестта.
Кметовете на общините трябва да уведомят собствениците на животновъдни обекти на територията на съответната община за наличието на болестта Син език по преживните животни и последствията от заболяването. Необходимо е да въведат забрана за паша от 19.00 часа до 8.00 часа, забрана за придвижването на възприемчиви за Син език преживни животни с изключение на предназначените за незабавно клане след извършен клиничен преглед. Клането следва да се извършва само в кланици на територията на област Кърджали.
Беше решено още кметовете да уведомят собствениците на животновъдни обекти на територията на съответната община да не позволяват при паша и водопой смесване с други стада, както и да закупуват преживни животни с неизяснен здравен статус и произход, както и без ветеринарномедицински свидетелства. Собствениците на животновъдни обекти трябва да извършват периодична обработка на животните с репеленти, тъй като болестта Син език е вирусно заболяване, което се пренася чрез мушички от род Culicoides.
Някои от щамовете на вируса може да причинят над 70% смъртност при овцете.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *