Николай Овчаров

През август стартират разкопките на Перперикон

Николай Овчаров
Николай Овчаров

Очаквам на 4-ти август да започнат тазгодишните разкопки на Перперикон, обяви археологът проф. Николай Овчаров. Според него откриването на сезона се е забавило заради липсата на пари. „Все още не е ясно каква сума ще бъде отпусната“, каза още професорът. По негова преценка вероятно ще разполага с около 72 000 лева, което било крайно недостатъчно.

„Надявахме се да получим 200 000 лева и предвиждахме това лято да разкрием около 60 кв. м. от Акропола, с което да приключим работата си в тази част на обекта. С предвидените средства обаче ще можем да свършим не повече от 1/3 от работата“, каза още археологът. Той допълни, че е имал разговори с кмета на Кърджали Хасан Азис, който поел ангажимент да отдели около 50 000 лева от събраните такси на Перперикон за разкопки. Това обаче нямало да стане веднага.

Проф. Овчаров каза още, че дори при служебния кабинет на Марин Райков за Перперикон са били отпуснати 165 000 лева, което е 2 пъти повече от очакванато това лято. „Най-много средства за разкопки на археологическия комплекс са отпускани по времето на правителството на ГЕРБ“, беше категоричен професорът. Той посочи, че при мандата на Борисов са били дадени 720 000 лена. „При управлението на Тройната коалиция парите за Перперикон бяха 470 000 лева, а при НДСВ – 300 000“, направи сравнението проф. Овчаров. Той се обяви срещу начина, по който сегашните управляващи разпределяли парите за разкопки. „Не съм егоист, но държавата трябва да има 4-5 приоритетни обекта, на които да се работи, за да бъдат завършени окончателно“, смята археологът.

I am a software engineer with 3 years of experience on working with an amazing CMS software called WordPress.
Авторски публикации 286

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре