Река Върбица

Държавата отпуска пари за спасяване на три водоснабдителни системи по Върбица

Река Върбица
Река Върбица

С общите усилия на Областна админстрация, община Кирково и „В и К” са издействани средства от Междуведомствената комисия за укрепване на предпазните диги пред вододайните зони в поречието на река Върбица. Размерът на държавните пари все още не е окончателно не е уточнен, но прогнозната сума, необходима за ремонтно-възстановителните дейности e около 400 хил. лева. Тук се намират трите водоснабдителни системи – „Бенковски”, „Крилатица” и „Островец, които осигуряват питейната вода за 21 населени места в община Кирково. Прииждането на водата през последните години причинява изравянето на бреговете и има опасност да бъдат отнесени и провалени шахтовите кладенци за добив на питейна вода е мнението на експертите.
„От водоснабдителната система „Бенковски” вече са разрушени 100 метра от дренажа и част от Санитарно-охранитерлната зона. Реката е поройна и е преместила леглото си в посока към водоснабдителните съоръжения. Положението е критично, тъй като при преминаване на „висока вълна” по новия водотек, реката изравя бреговете и ерозионната дейност в посока водоснабдителни системи увеличава вероятността да бъдат отнесени съоръженията и населените места да останат без вода”, казва директорът на „В и К” Кера Василева. Още в началото на пролетта тя е информирала за ситуацията кмета на община Кирково и областния управител. Съвместно е било изготвено проектно предложение, което вече има одобрението на комисията. В най-скоро време парите ще бъдат преведени и ще стартират дейностите по спасяването на водоснабдителните системи.
„ Констатациите са тревожни, проблемът е изключително сериозен и належащ. Надявам се в най-скоро време въпросът да бъде разрешен, тъй като трите водоснабдителни системи обслужват 21 населени места на територията на нашата община”, заяви кметът на Кирково Сали Рамадан.

Перперикон ИНФО

I am a software engineer with 3 years of experience on working with an amazing CMS software called WordPress.
Авторски публикации 286

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре