Това е разликата във водата, която тече от чешмите сега и преди

Призовават за по-добра хигиена в Кърджали, за да се избегнат зарази

Това е разликата във водата, която тече от чешмите сега и преди
Това е разликата във водата, която тече от чешмите сега и преди

Районната здравна инспекция призоваха за добра битова хигиена, за да се предотврати възникването на инфекции в района на Кърджали, Момчилград и 35 села, в които живеят над 70 000 души. Причината е, че от седмица водата, която постъпва от питейния язовир „Боровица“ във водопроводната мрежа е мътна. Съветът на инспекторите е да се употребява само бутилирана вода за пиене и готвене, въпреки масираната дезинфекция с хлор.
От вторник вечер водата във водопроводната мрежа отново започна да става мътна. На места в града от чешмите тече кафява течност, а кърджалийци се оплакват и от появата на лоша миризма.

Състоянието на питейния язовир "Боровица" в момента
Състоянието на питейния язовир „Боровица“ в момента

„Мътността на питейният язовир „Боровица“ е прекалено висока и капацитетът на пречиствателните ни съоръжения е недостатъчен“, призна шефката на „ВиК“ Кера Василева. Според нея мътността варира от 250 до 300 милиграма при норма 50. От „ВиК“ не се ангажираха със сроковe, в които проблемът ще се разреши.
Очаква се в четвъртък да започне разчистването на дърветата, които затлачиха питейния язовир „Боровица“. Това стана преди седмица, когато в планинската местност над водоема се изсипа пороен дъжд.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *