Продължава разчистването на питейния яз. "Боровица"

Продължава разчистването на яз. „Боровица“, водата още е негодна за пиене

Продължава разчистването на питейния яз. "Боровица"
Продължава разчистването на питейния яз. „Боровица“

Екипи на „ВиК” ООД – Кърджали и ОУ ”Пожарна безопасност и защита на населението” продължават да почистват язовир „Боровица” от стотиците дървета, свлечени от приливна вълна. Повече от 60 кубика дървесна маса са извадени от водното езеро.
„Разчистена е голяма част от дървесната маса, която заприщва язовира на около 500метра от нулата, заяви областният управител Бисер Николов. Близо до нулата на язовира се е образувало второ заприщване. Участниците в акцията правят всичко възможно, за да ускорят темповете на работа”, коментира областният управител.
Очаква се почистването, извършвано с местни сили, да продължи още около две седмици.
От ВиК обявиха, че водата във водопроводната мрежа на Кърджали, Момчилград и 35 села от региона продължава да бъде негодна за пиене и готвене.
„На изход от пречиствателната станция за питейни води „Енчец” няма отклонения на показателите на наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели, но все още не можем да гарантираме трайни резултати, поради променливите стойности на показателя мътност на входната вода от яз. „Боровица”, твърдят от ВиК.
Дружеството вече извършва измервания и наблюдение на пунктове от водопроводната мрежа на населените места. След изчистване на водопроводната мрежа и постигане на трайни резултати без отклонения на показателите на питейната вода в нея в продължение на минимум три дни дружеството ще уведоми РЗИ за извършване на замервания и издаване на разрешение за ползването и за пиене и готвене.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *