Състоянието на питейния язовир "Боровица" в момента

Откриха чревна бактерия във водата на Кърджали – не може да се ползва за нищо

Състоянието на питейния язовир "Боровица" в момента
Състоянието на питейния язовир „Боровица“ след пороя

Опасната чревна бактерия ешерихия коли беше открита във водата на Кърджали, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). “Две от пробите, взети от 7-те пункта за контрол на водата, дадоха положителен резултат”, заяви шефката на РЗИ д-р Светлана Николова. Тя поясни, че бактерията е открита в кв. “Студен кладенец” и “Прилепци”.

Д-р Светлана Николова, директор на РЗИ
Д-р Светлана Николова, директор на РЗИ

Наличието на ешерихия коли е установено след масирана дезинфекция на водопроводната мрежа с хлор, извършена в края на миналата седмица. Това се наложи, защото от 23 юли водата на Кърджали, Момчилград и още 35 населени места, където живеят над 70 000 души, беше негодна за употреба.

Официалната причина, обявена от ВиК, беше приливна вълна след порой, която затлачила питейния яз. “Боровица”. В продължение на 10-ина дни от чешмите течеше мътна вода, която в определени дни ставаше кафява.

“Ешерихия коли във водата на Кърджали има още от 23 юли. Не знам защо едва сега се повдига въпросът”, заяви гастроентерологът д-р Марин Мухтаров. Като доказателство той цитира съобщение на РЗИ от началото на кризисната ситуация, в което се казва, че “отработените от дирекция “Лабораторни изследвания” проби питейни води не отговарят по микробиологични и физикохимични показатели по Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели”.

Според цитираната наредба водата се изследва за наличието на 3 бактерии, сред които и ешерихия коли. “От 23 юли съм забранил в дома си използването на вода от чешмата  за каквито и да било нужди. Единственото, което може да се прави с вода от водопровода, е да се измива тоалетната чиния”, обяснява д-р Мухтаров.

Според него единствено малкият брой бактерии във водата е причина до момента в Кърджали да не избухне епидемия. Данните на РЗИ показват, че броят на заболелите от стомашно-чревни разстройства е в рамките на нормалното за сезона.

През първата седмица след влошаването на качествата на водата в инфекциозното отделение на кърджалийската болница са били хоспитализирани 30 души с ентероколити, през втората – 45, а през третата – 46.

Приблизително такъв е и броят на болните за същия период на предходните 3 г. “Все още не можем да кажем какъв е източникът на замърсяването”, каза д-р Николова. Още след излизането на положителните резултати тя е разпоредила вземането на нови проби. За да се изключи възможността за грешка, изследванията ще бъдат направени и от независима лаборатория в Хасково.

За да се установи дали източникът на замърсяването е локален, или проблемът е в централния водопровод, са взети и проби на изхода от пречиствателната станция.
В РЗИ ще имат становище едва след като излязат резултатите от пробите, взети в сряда. Според специалистите технологичното време е 72 часа.

“За да бъде обявена водата за годна за питейно-битови нужди, е необходимо да имаме 2 последователни отрицателни резултата”, поясни д-р Николова. След това ще се прецени дали РЗИ ще има нужда от помощ отвън за разрешаването на проблема. Д-р Николова е получила уверения от здравното министерство, че няма да има проблем с допълнителни средства за изследвания.

Инспекцията има лимит, но след 23 юли изследвания на водата са правени ежедневно.
Ешерихия коли е бактерия, която живее в дебелото черво на топлокръвните. Наличието  във водата означава, че във водопровода има фекално замърсяване В Кърджали вече върви мълвата, че вероятната причина за замърсяването може да е и изграждането на т.нар. воден цикъл на града, при който се подменя канализацията.

Ръководителят на проекта Митко Синабов категорично отхвърли строителите да са причинили заразяването. “Няма връзка между изграждането на канализацията и замърсяването. Ние изграждаме нова канализация и не сме прекъсвали магистралния водопровод”, заяви Синабов.

Той допълни, че аварии по ВиК мрежата са били предизвикани от сроителите преди 3-4 месеца, но в случая те са били локални. Междувременно се оказа, че ДАНС е започнала
проверка на случая с кърджалийската вода. Агенти са провеждали разговори по темата с представители на различни институции.

Полицията и прокуратурата също извършват предварителна проверка по сигнал, подаден от вече бившия депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева. Още в края на юли тя изказа съмнения, че кризата с водата се дължи не само на високата мътност на яз. “Боровица” вследствие на проливните валежи, но и на изпробването на нов вносен препарат за пречистване на водата.

Според информация на ГЕРБ фирмата, изместила дългогодишен доставчик, е с основен предмет на дейност производство, внос, износ и продажба на едро и дребно на текстилни изделия.

“Все още нямам отговор от прокуратурата”, заяви Караянчева. Според нея ситуацията е критична, защото вече 3 седмици кърджалийци ползват негодна вода. “При тази ситуация трябва да валят оставки”, категорична е бившата депутатка. Тя възнамерява да се свърже с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и да поиска пълна проверка на отговорните институции.

В града се справят по различен начин със ситуацията. Някои продължават да ползват водата от чешмите, като я преваряват. Други разчитат на изворни чешми. Проблемът е, че част от изворите също бяха обявени за негодни след изследване на РЗИ преди седмица. Бутилираната вода е сред най-търсените стоки по магазините. Според дистрибутори потреблението се е покачило няколко пъти. Дневно кърджалийци купуват по около 20 т вода от търговската мрежа.

I am a software engineer with 3 years of experience on working with an amazing CMS software called WordPress.
Авторски публикации 286

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре