Табелата на плажа Меси

Гръцки кръчмари изнудвали българи с 10 евро за чадър

Табелата на плажа Меси
Табелата на плажа Меси

Ресторантьори по плажовете в Северна Гърция изнудват български туристи и ги карат да плащат незаконни такси за ползване на чадъри и шезлонги, съобщава вестик “О Хронос”, който излиза в Комотини.

В статията се описва случай, при който от българи са били искани по 10 евро на плажа. Плажуващите отказали да платят, въпреки че сервитьорът показал табела на български език, в която се предупреждавало за таксата. Българите попитали защо гъркинята на съседния шезлонг не е платила, а сервитьорът отговорил, че тя е редовен посетител.

В Гърция ползването на чадъри и шезлонги не се заплаща, достатъчно е да се поръча кафе или безалкохолна напитка. Най-често това струва между 2,5 и 3 евро.

Незаконната такса е събирана на плажа Меси, който е близо до Комотини и е предпочитан от кърджалийци, които често прескачат за един ден до Бяло море.

Според вестника, ако това изнудване започне да се прилага и по останалите плажовете в района, българите със сигурност ще предпочетат да ходят до близките плажове Авдира, Миродато, Мангана край Ксанти и дори в района Кавала, което пък ще убие туризмът по крайбрежието на Комотини още в зародиш.

По плажовете на близкото селище Фанари, което също е сред предпочитаните от кърджалийци дестинации, табели на български език предупреждават туристите, че за да се ползва шезлонг и чадър, клиентът трябва да направи поръчка за поне 3 евро. На плажовете е забранено внасянето на напитки и храна отвън. Причината е, че българите тръгват към Бяло море с хладилни чанти, натъпкани със сандвичи и напитки.

Пътуването на Гърция за ден е хит сред кърджалийци това лято, въпреки честите задръствания на ГКПП “Маказа-Нимфея”. Най-близките плажове от граничния пункт са на 100-ина километра.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *