Болестта "син език" причини масова смърт на муфлони в ловно стопанство "Женда", което се слави с най-добрата популация в България.

„Син език“ умори 84 муфлона край Кърджали

Болестта "син език" причини масова смърт на муфлони в ловно стопанство "Женда", което се слави с най-добрата популация в България.
Болестта „син език“ причини масова смърт на муфлони в ловно стопанство „Женда“, което се слави с най-добрата популация в България.

84 трупа на муфлони са открити в Държаното ловно стопанство „Женда“ край Кърджали, обяви директорът му Радослав Боев. Според него причината е болестта „син език“, която се разпространява с ухапване от комар.
„Изследвания на кръвните проби от умрелите животни все още не са готови. По външни белези съдим, че причина за масовата смърт е „син език“, поясни Боев. Той и служителите му се натъквали ежедневно на мъртви животни и в двата участъка на стопанството – „Женда“ и „Болярци“.
„Вероятно измрелите животни са много повече, но просто няма как да бъдат открити, защото територията на стопанството е огромна“, каза шефът му. Той допълни, че картината ще стане ясна едва след като епидемията отмине и бъде направена таксация /преброяване/.
„Повече мъртви животни има в участък Болярци, който е на по-ниска надморска височина и комарите са повече. В района има и много кошари, където също има много поразени от болестта животни“, каза Боев. Основно заразата засягала женски и по-младите животни, но имало и умрели трофейни екземпляри. Служители на стопанството усилено пръскали с репалент местообитанията на муфлоните, но въпреки това смъртността сред дивите животни е голяма. Мъртвите животни се събирали и транспортирали с камиони до екарисажа във Варна.
„Щетите, нанесени от болестта ще се оценяват тепърва. Проблемът е, че не е ясно дали за диви животни ще има някаква макар и минимална компенсация от държавата“, каза шефът на ловното стопанство. Той допълни, че трофеите от муфлони се оценяват между 1 000 и 5 000 евро. Според Боев по-сериозния проблем е с нарушената популация. Възстановяването й щяло да отнеме години и дори можело да се наложи внос на екземпляри от чужбина. Преди епидемията от „син език“ „Женда“ беше стопанството с най-добра популация в България.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *