Близо 4 милиона лева бяха налети за социализирането на Перперикон, но се оказа, че по европейския проект не са предвидени табели, указващи по-важните места.

Скандално: Пренебрегнаха кърджалийските актьори, наемат хасковлия и самодейци по общински европроект

Актьорското съсловие в Кърджали беше пренебрегнато и при реализирането на европроект на общината беше нает хасковски артист и местни самодейци, съобщиха от гилдията. В основата на скандала е софийска фирма, която уж трябва да се грижи за публичността по проект „Перперикон – Дом на боговете и хората“.  Вместо да наеме 5-ма професионални актьори и още 20-ина танцьори от професионалния държавен театър „Димитър Димов“, фирмата предпочете да покани неизвестен в Кърджали хасковски актьор и танцьори-самодейци от Културния дом.

Близо 4 милиона лева бяха налети за социализирането на Перперикон, но се оказа, че по европейския проект не са предвидени табели, указващи по-важните места.
Близо 4 милиона лева бяха налети за социализирането на Перперикон, но се оказа, че по европейския проект не са предвидени табели, указващи по-важните места.

„Дойде една нахакана софиянка, която имаше претенции танцьорите да са млади или поне на една възраст“, разказаха от културната институция. Изискването, обаче се оказало неизпълнимо и представителите на фирмата накрая приели фактите.

Не е ясно за каква сума са спазарени хасковлията и самодейците, но е ясно, че фирмата-изпълнител ще реализира меко казано прилична печалба.
Индикативната стойност на дейността по огнено-винения обред е над 37 000 лева с ДДС. В сумата освен хонорари, костюми, декори и т. н. влиза и „звуков дизайн“, каквото и да означава това. За сравнение тази година разкопките на археологическия комплекс Перперикон стартираха с 80 000 лева от държавния бюджет.
Индикативната стойност на публичността по проекта „Перперикон – Дом на боговете и хората“ е за над 190 000 лева с ДДС.
Освен крупната сума, която се харчи за огнено-винен ритуал са предвидени още около 18 000 лв. с ДДС /индикативна стойност/ за маркетингово проучване и изготвяне на маркетингова стратегия. Още около 97 000 лв. пари на европейския данакоплатец отиват за 10 холографски изображения на археологически находки от Перперикон. Таблата вече висят във фоайето на музея,  въпреки, че на метри от тях туристите могат да разгледат оригиналните предмети. Около 3 600 лв. с ДДС е предвидената индикативна сума за рекламни сувенири. Над 25 000 лв. с ДДС струва изработването на витруална музейна експозиция.
Само индикативната стойност на първата дейност по проекта, наречена „огранизиране на промоционално събитие“  е струвало на европейските данъкоплатци 5 700 лв. с ДДС /прогнозна стойност/. В тази дейност по проекта влиза разработване на сценарий на събитието, хонорар на водещ, наем на озвучителна техника, кетъринг за 100 души и хонорар на музикална група.
Най-скромната предвидена сума по проекта – около 3 000 лв., е предвидена за т.нар. „Дейност 7 -дейности по информираност и публичност и видуална идентификация на проекта“. В нея са включени 2 прессконференции, 2 прессъобщения,  1 банер, 1 000 брошури, 2 табели и 2 билборда.
I am a software engineer with 3 years of experience on working with an amazing CMS software called WordPress.
Авторски публикации 286

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре