Мащабните изследвания на РЗИ няма да решат проблемите с глистите и въшките


Пред строя Мащабните изследвания на РЗИ няма да решат проблемите с глистите и въшките
0 Comments

Чиновниците от РЗИ пак се похвалиха, че стартират мащабно проучване на населението за хроничните незаразни болести в Кърджалийско. Щели да бъдат обхванати цели 85 лица на „възраст от 1 до 64+ години“, каквото и да означава това.

Както казват в селския хоремаг на Горна Чинка – „Голям праз“. Че е голям, голям е, защото пак ще бъдат похарчени сумалък пари за тоя дето духа. На 90 процента резултатите от амбициозното мащабно проучване ще влязат в едни папки, които ще събират прах в някой шкаф във София. В същото време джипитата се чудят как да обяснят на пациентите си, че направленията за прегледи при специалист се изчерпват още в първите дни на месеца. Същите тези джипита са принудени да съветват пациентите си с глисти да поръчват лекарства в чужбина, защото медикаментите срещу паразитите липсват от месеци в аптечната ни мрежа.

При тоталния хаос, който цари в здравната ни система май най-добре се оправят чиновниците, дето правят ей такива мащабни проучвания на здравния статус на населението – хем заплатките си вървят, хем имитираме някаква дейност, хем не носим никаква отговорност. За справка – след като през 2009 година беше отменена Наредба 17 за ограничаване на въшливостта, РЗИ-то не отговаря дори и за въшките, които миналия месец налазиха масово децата в кърджалийските училища.

Ами то като си помисля май навремето СНП-станциите имаха повече задължения и отговорности от сегашното РЗИ.


Вашият коментар