Инж.Азис получи от индонезийските гости фигура от Театъра на сенките.

Кърджали посрещна гости от индонезийска община

Инж.Азис получи от индонезийските гости фигура от Театъра на сенките.
Инж.Азис получи от индонезийските гости фигура от Театъра на сенките.

„Кърджали е пример за град, развиващ водните ресурси, град от който можем да почерпим опит в сферата на строителството и туризма и, с който можем да обменим добри практики. Идеята ни е да създадем близки отношения в полза за двете страни“. Това заявиха от представителната делегация на индонезийския град Богор, която гостува официално на Кърджали. Домакин на опознавателната среща бе кметът Хасан Азис. Заедно с него, в ролята на домакини влязоха председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа и председателите на трите групи общински съветници в местния парламент Расим Муса, Илия Илиев и Милан Миланов.

Гостите от Индонезия представиха презентация за община Богор. От видеото стана ясно, че община Богор наброява 5,2 милиона души, а в областта са развити индустрията и най-вече рибовъдството. Индонезия се нарежда на четвърто място по население в света след държави като Китай, САЩ, Индия. Страната е огромен пазар с голям потенциал за консумация на хранителни стоки и развитие на индустрията. Южноазиатската държава всъщност е архипелаг с пет големи острова. Общинският център Богор пък е разположен на 60 километра от столицата Джакарта.

„Имаме намерение и потенциал община Богор да развива туризма и пример за това ще ни бъде Кърджали“, заяви Лита Юлитанти, асистент по икономическите въпроси в администрацията на Богор. Тя допълни, че в индонезийската община залагат на добива на злато, въглища и природен газ. Гостите били информирани, че община Кърджали успешно инвестира средства в развитието на спорта и в строителството на спортни обекти. Нейните колеги говориха за оргиналната култура в страната им, за традициите и многоезичието. Те бяха категорични, че разнообразието, независимо за коя сфера се отнася, неминуемо допринася за културното й богатство.
„Община Кърджали търси своето място, навсякъде по света. Искаме да се отворим към него и да търсим възможности за развитие. В днешното динамично време разстоянията не означават нищо за културния обмен и икономическото развитие. Индонезия е сред най-големите инвеститори в Европа. Важно е, да намерим допирните точки, които ни сближават и да работим заедно, в името на просперитета на двете страни“, подчерта Хасан Азис. Той припомни, че през 2013-та година в Кърджали гостува посланикът на Индонезия, който тогава остана с много добри впечатления от визитата.
„Пред нас е една община, от страна с неограничени възможности по отношение на търговията. Въпросът е, по какъв начин ще отговорим на техния интерес. Ще ги запознаем с дейността на машиностроителните фирми в региона, ще им покажем и завода за бентонит, както и принципите на местното самоуправление“, посочи кметът.
В разговора между домакини и гости бе засегнат въпросът с осъществяването на експорт и импорт на стоки от Кърджали към Богор и обратно.
„Кърджали е едно чудесно място за инвестиции от Индонезия“, бе акцентът в срещата.
В знак на уважение и признателност гостите поднесоха подаръци на кмета. Хасан Азис получи оригинален ямайски батик, нож от съпротивата и маски от Театъра на сенките.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *