Даниела Коджаманова

Кърджали кандидатства за статут на 7 археологически обекта

Даниела Коджаманова
Даниела Коджаманова

Община Кърджали е кандидатствала за статут на 7 археологически недвижими ценности пред Министерството на културата. Това са средновековните крепости Вишеград, Харман кая, Моняк, късно античната и средновековна крепост при устието на река Боровица, златните рудници край село Рани лист и пещерата Утроба. Това обяви директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова. Тя допълни, че на територията на област Кърджали има регистрирани над 400 археологически недвижими културни ценности. От тях процедурата за статут, граници и режим на ползване са преминали само 5 – Перперикон, средновековният манастир във Веселчане, Ада тепе, Дяволски мост и Орлови скали.
„Без преминаването на тази процедура съответните културни ценности не могат да получат акт за собственост – нещо задължително, за да може съответната община, на чиято територия са ценностите, да прави постъпки за социализирането им, да търсят финансиране за това, да кандидатстват по различни европейски и национални проекти”, поясни Коджаманова. Целта е по-голям брой недвижими културни ценности със съответните качества да бъдат превърнати в туристически обекти.
„Това има и икономически ефект, защото означава работа за хотелиери, ресторантьори, това значи и възможност за инициатива на жители от най-близките населени места до обектите. Така културния туризъм може да се превърне в реален двигател за развитие на икономиката”, каза Коджамантова.Според нея обаче процедурата е твърде тромава като се започне от кандидатстването пред културното министерство, сформиране на междуведомствена комисия, която има правомощията да определи статута, границите и режимите на ползване на недвижимите културни ценности.

„Надявам се през 2015 г. процедурата да бъде отпушена поне за една част от паметниците, за да може да се кандидатства за финансиране по всякакви възможни проекти”, каза още Даниела Коджаманова.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *