Състоянието на питейния язовир "Боровица" в момента

Търсят спешно пари за почистване на яз. „Боровица“

borovica
Така изглежда преливника на яз. „Боровица“ в момента

Спешно са необходими средства за почистването на питейния язовир „Боровица“, обяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той вече е провел разговори на най-високо ниво и имал уверения, че държавата ще отпусне финансова помощ. Губернаторът е направил оглед на водоема днес. Констатирал е, че в язовира са се свлекли големи количества дървесина. Опасността ще дойде ако те задръстят преливника, поясни областният управител. Според него още утре специалисти от Пожарна и аварийна безопасност ще започнат огледи, за да преценят какви средства ще са необходими за почистването на водоема.

Областният управител е категоричен, че не е имало как да се предотврати затлачването на язовира. Проблемът били обилните дъждове в района. Според губернаторът за 10 часа през преливника на водоема са преминали 2,5 милиона кубически метра вода.

voda_problem
Спешно се търси начин за разрешаване на проблема, обяви областният управител Бисер Николов.

„От водата политика няма да правя“, отсече Бисер Николов, помолен да коментира разпространено съобщение на ГЕРБ, в което се обяви, че депутатът Цвета Караянчева е сезирала прокуратурата за замърсената вода.

Шефката на „ВиК“ Кера Василева категорично отхвърли обвиненията, че е използван вносен препарат за избистряне на водата, за който няма надлежните разрешителни. „Наистина ползваме нов коаголант, но той е със световен сертификат и за употребата му има разрешително от министерство на здравеопазването“, каза Кера Василева. Тя каза още, че водата вече се избистря, а от утре ще започне дезинфекцирането й с хлор с концентрация от 0,6. Това е с 0,2 пункта по-висока концентрация от тази, която се ползва обичайното.

Няма опасност от разпространение на зарази, заяви заместник директорът на РЗИ Иван Чавдаров.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *