Кърджалийци пазаруват в Гърция лекарства против глисти

Кърджалийци пазаруват в Гърция лекарства срещу глисти или си поръчват медикаменти от Турция заради липсата им в родните аптеки. Според фармацефти най-масовият медикамент срещу паразитите „Зентел“ не може да се намери в складовете на едро вече повече от месец. Липсата на лекарството се усеща особено през последната седмица, защото при записването в детските градини родителите трябва да представят изледване, с което да докажат, че децата им нямат паразити.
По информация от РЗИ /Регионалната здравна инспекция/ в Кърджали от началото на годината са засечени 170 случая на ентеробиоза /острици/ и на хелминти /големи глисти/. От РЗИ твърдят, че няма отношение към зареждането на аптечната мрежа с лекарствени продукти.
Медикаментите срещу глисти се използват и при лечението на опасните болести кучешка тения и трихинелоза. Заболеваемостта от кучешка тения в Кърджалийско е 3 пъти по-високо отколкото в останалата част на страната. Само за последните 3 години в района са регистрирани над 45 случая на заболяването. Тази година 23-годишен мъж от с. Шопци почина от кучешка тения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *